Handige tips voor doortrappen in het najaar

Lees meer

Handige tips voor doortrappen in het najaar

Het is herfst! Dé tijd om een mooie fietstocht te maken door prachtige herfstlandschappen en daarna lekker op te warmen met een kopje koffie en iets lekkers. Maar het betekent ook dat het buiten sneller donker wordt en de wegen vaak gladder zijn door vallende bladeren en regen. Dit kan fietsen wat uitdagender maken. Waar moet je dan op letten? En hoe ga je veilig op pad? We helpen je op weg met handige tips. Zo blijf je lekker doortrappen, óok in het najaar. Veel fietsplezier!

Gladheid

In de herfst is het wegdek vaak gladder door regen en gevallen bladeren. Dit kan voor een glijpartij zorgen. Zo blijf je veilig fietsen met gladheid:

  • Zet je zadel wat lager. Dan ben je eerder met je voeten bij de grond en heb je steun als je dreigt te vallen of plotseling moet remmen.
  • Laat wat lucht uit je banden lopen. Je banden zijn dan breder en met zachtere banden heb je meer grip op de weg bij gladheid.

Zichtbaarheid

In deze tijd van het jaar komt de zon later op en wordt het sneller donker. Zichtbaar zijn in het verkeer is dan extra belangrijk. Met deze tips val je op:

  • Controleer of je fietsverlichting het goed doet. Met goede verlichting heb je goed zicht op de weg en ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Is de batterij leeg of je fietsverlichting stuk en lukt het je niet om dit zelf te repareren? Ga dan even langs bij de fietsenmaker.
  • Draag kleding met reflecterende strepen. Reflecterende strepen worden zichtbaar als er licht op valt, bijvoorbeeld door autolampen. Zo ben je extra zichtbaar in het verkeer. Let op: reflecterende producten zijn geen vervanging van fietsverlichting. Zet bij slecht zicht altijd je fietslicht aan.

 

Meer tips ontvangen over goed zichtbaar zijn in het donker? Bekijk deze  video van de Fietsersbond.